Kræft

Kræft er ukontrolleret vækst og spredning af celler. Det drejer sig ikke om én sygdom, men en gruppe sygdomme, som har det tilfælles, at kroppen har mistet kontrollen over celledelingen. I forbindelse med en sådan ukontrolleret vækst, kan nogle celler ændres således at de bliver ondartede og begynder at sprede sig. De fleste væv og organer i kroppen kan være udgangspunkt for kræftsvulster.

Screening for brystkræft – mammografi

Danmark bliver kvinder mellem 50 og 69 år hvert andet år tilbudt en mammografi, som er en røntgenundersøgelse af brystet. Det kaldes også mammografiscreening. Invitationen til mammografiscreening kommer via din e-boks fra Regionen.

Røntgenundersøgelsen kan afsløre forandringer i brystet ned til få millimeter, som man ikke selv kan mærke med fingrene. Jo tidligere kræftforandringen opdages, desto større er sandsynligheden for, at kræften ikke har spredt sig, og dermed kan helbredes.

Man screener kvinder i alderen 50-69, fordi halvdelen af alle de kvinder, der får brystkræft, findes i denne aldersgruppe.

Læs mere om, hvordan en mammografi foregår: Mammografi – røntgenundersøgelse af brystet.

Screening for livmoderhalskræft

I Danmark tilbydes kvinder mellem 23 og 65 år screening for livmoderhalskræft. Fra 23-49 år sker det hvert 3. år og herefter hvert 5. år. Celleforandringerne er en reaktion på tilstedeværelsen af en eller flere virus fra familien HPV – Human Papilloma Virus. Virus er seksuelt overført, og celleforandringerne kan ikke opstå uden virus.

Over 15.000 danske kvinder får hvert år konstateret forstadier til kræft eller andre unormale celler i livmoderhalsen. Celleforandringer er ikke kræft, og størstedelen af kvinder, som får konstateret forstadier til livmoderhalskræft, bliver fuldstændigt helbredte. Behandlingen er relativt enkel og giver sjældent komplikationer og har ingen senfølger.

Celleforandringer er ikke kræft

Celleforandringer i livmoderhalsens overflade er ikke kræft, men kan være forstadier til kræft. I mange tilfælde vil der ikke udvikles kræft, selv hvis man ikke behandler. Mistanke om celleforandringer kræver dog undersøgelse og behandling for en sikkerheds skyld. I Danmark påvises ca. 15.000 unormale celleprøver årligt, og der udføres ca. 5.000 kegleoperationer. Årligt er der ca. 350 tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark.
Celleprøven: Celleprøven tages ifm. en gynækologisk undersøgelse. Hos Lægerne Preislers Plads foregår undersøgelsen ved sygeplejersken. Der skrabes nogle celler fra livmoderhalsens overflade med en lille børste og der mærkes vanligvis ingenting til undersøgelsen. Der kan være lidt stikkende smerter og alment ubehag i forbindelse med prøven og lidt blødning bagefter. Begge dele er ufarlige og holder op af sig selv. Materialet med de udhentede celler bliver opsamlet i en beholder med væske. Prøven bliver sendt til et laboratorium for patologi, hvor celler undersøges ved mikroskopi, og det vurderes, om cellerne er normale eller ikke. Du modtager typisk svar i din e-boks direkte fra laboratoriet, når prøven er analyseret.

Screening for tarmkræft

Alle personer mellem 50-74 år tilbydes screening for tarmkræft hvert 2. år.

Jo tidligere tarmkræft opdages, desto større er mulighederne for at blive helbredt.

Hvert år får ca. 4.300 personer kræft i tyk- eller endetarmen. Det er en af de hyppigste kræftsygdomme i Danmark. Tyktarmskræft forekommer først og fremmest hos personer over 50 år. Og hyppigheden af sygdommen stiger efter de 50 år.

Et af de første tegn på tarmkræft er blod i afføringen. Blodet kan ikke ses med det blotte øje, men kan afsløres i en afføringsprøve.

Læs mere om screening for tarmkræft her

Læs om symptomer og tegn på tarmkræft her

Sundhedscenteret i Viborg tilbyder GRATIS forløb til dig omkring livet med/efter kræft. Kræver ingen henvisning.

Screening for prostatakræft

Screening med PSA for prostatakræft anbefales ikke generelt.

Får du symptomer fra urinvejene som fx igangsætningsbesvær, ophold i strålen, meget slap stråle eller fornemmelse af ikke at tømme blæren ordentligt, skal du kontakte din læge.

Læs mere omkring PSA måling her: PSA

Mænd med familiær prostatakræft anbefales årlig PSA måling fra de er fyldt 50 år.